Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (2023)

Chevron-pictogram Geeft een uitvouwbaar gedeelte of menu aan, of soms vorige/volgende navigatieopties. STARTPAGINA

Nieuwsbrieven

Abonneren

Thuis Cultuur

Charlotte Colombo

2021-08-15T12:00:00Z

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (1)

Staat Florida, TikTok, Stockton PD
  • Cameron Herrin werd veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf na de dood van een moeder en dochter.
  • Hij pleitte schuldig aan moord met voertuigen in april, maar heeft sindsdien een cultstatus verworven op TikTok.
  • Mensen die beschuldigd of veroordeeld zijn van gewelddadige misdaden hebben een geschiedenis van viraal gaan op sociale media.

Een cultstatus ontwikkelde zich voor Cameron Herrin op TikTok nadat hij was veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor de dood van een moeder en dochter.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (2)

@b1noc/TikTok

In 2018 sloeg en doodde Herrin een moeder en dochter met zijn auto terwijl ze deelnamen aan een illegale straatrace.

Herrin reed 160 km/u toen hij de 24-jarige Jessica Reisinger-Raubenolt en haar 20 maanden oude dochter Lillia dodelijk aanreed terwijl ze de straat overstaken in Tampa, Florida.

Herrin kreeg op 8 april 2021 de gevangenisstraf van 24 jaar, maarDat meldde Fox Newsdat de 24-jarige, die twee miljoen volgers heeft op een TikTok-account zonder inhoud, van plan is in beroep te gaan tegen zijn straf.

Sindsdien hebben miljoenen TikTokers gepost ter ondersteuning van zijn 'vrijheid' met de hashtag#justiceforcameronmet meer dan 26 miljoen views. TikToks over Herrin zijn 2,2 miljard keer bekeken. Een TikToker noemde hem "te schattig" om in de gevangenis te zitten.

Naast het plaatsen van TikToks over Herrin, waarbij meestal beelden van hem te zien zijn die huilt of water drinkt in de rechtszaal,Insider meldde eerderdat er verschillende accounts aan hem zijn gemaakt op Twitter en Instagram.

Terwijl de moeder van Herrin het verteldede Tampa Bay Timesdat ze de steun aanvankelijk op prijs stelde, zei ze dat het 'eng' begon te worden.

Ze zei datmensen lijken een "ongezonde obsessie" te hebben ontwikkeldmet haar zoon, wat ertoe heeft geleid dat ze brieven naar haar hebben gestuurd, midden in de nacht hebben gebeld en zelfs de verloofde van Herrin hebben uitgescholden - een praktijk waarbij de persoonlijke contactgegevens en het adres van mensen online worden gelekt.

Peter Manfredonia kreeg een "ironische" aanhang op sociale media toen hij op de vlucht was voor de FBI nadat hij werd beschuldigd van moord.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (3)

Staatspolitie van Connecticut

Dat meldt Insiderin mei 2020 ging Peter Manfredonia viraal op sociale mediaplatforms nadat zijn Instagram werd overspoeld met ironische bewonderende opmerkingen en verschillende nep-'stan'-accounts online opdoken.

Manfredonia, die toen 23 was, was een student van de Universiteit van Connecticut die op de vlucht was voor de FBI nadat hij werd beschuldigd van het doden van twee mannen, het mishandelen van een derde en het ontvoeren van de vriendin van zijn eerste slachtoffer, die later ongedeerd werd teruggevonden.

De online bewondering lijkt daarna te zijn begonnenzijn ouders deden een openbare oproepvoor Manfredonia om zichzelf aan te geven.

Na zes dagen op de vlucht was hijgearresteerd en aangeklaagd op 28 mei 2o20met onder andere de moord op Ted DeMers, 62, en Nicholas Eisele, 23. Hij wordt momenteel vastgehouden in plaats van een obligatie van $ 7 miljoen.

Terwijl Malfredonia op de vlucht was, avideohet tonen van alle schijnbewonderende opmerkingen die hij op zijn Instagram-account ontving, ging viraal, met "fans" die de Instagram van de beschuldigde moordenaar overspoelden met opmerkingen als "hij helpt mensen gewoon om vroeg naar de hemel te gaan 😍😍😍😍 zo aardig" en "Don wees niet verlegen, schiet me neer💖💅🏻🤩."

De accounts werden verondersteld een grap te zijn door fans van Nicki Minaj en controversiële YouTuber Lovely Peaches. Insider meldde dat er ten minste 10 "stan" -pagina's op sociale media met betrekking tot Manfredonia actief waren op het moment dat het artikel op 27 mei 2020 werd gepubliceerd.

Joe Exotic, die een gevangenisstraf uitzit voor huurmoord en dierenmishandeling, werd een virale sensatie na de release van de Netflix docu-serie 'Tiger King'.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (4)

Netflixen

Joseph Allen Maldonado-Passage, beter bekend als "Joe Exotic" of "The Tiger King", werd een onverwachte persoonlijkheid op sociale media nadat de Netflix-documentaire "Tiger King: Murder, Mayhem and Madness" in maart 2020 uitkwam.

Volgens Variety, had de documentaire in april 2020 wereldwijd 64 miljoen kijkers, met de excentriciteit van de 58-jarige Maldonado-Passagewaardoor hij een virale meme werdop sociale media met zijn bizarre gevoel voor mode en aanhaalbare regels als "Ik zal hier financieel nooit van herstellen."

Een belangrijk kenmerk van "Tiger King" was de vete van Maldonado-Passage met collega-tijgerliefhebber Carole Baskin, 60. Volgens de documentaire leidde de vete ertoe dat Maldonado-Passage twee huurmoordenaars inhuurde om Baskin te vermoorden, en hij werd in 2018 gearresteerd.

Hij werd in januari 2020 veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor onder meer huurmoord en dierenmishandeling. Zijn online bekendheid heeft echter geleid tot hernieuwde belangstelling voor zijn zaak, met zijn fanbase, juridische team en privédetectives - die hij noemt"Team Tijger"- allemaal campagne voeren voor zijn vrijlating.

De populariteit van Maldonado-Passage leidde tot de overtuiging dat hij gratie zou krijgen,met een limousine die wacht buiten de gevangenisvoor hem op de laatste dag van Trumps regering. Terwijl dit niet gebeurde,zijn straf werd verminderdtot 17 jaar in juli, en Exotic heeftverschillende NFT's geveildvan achter de tralies.

Nicholas Cage zou naar verluidt ook Joe Exotic spelen in een beperkte seriehet project werd later opgeschort.

Jeremy Meeks kreeg de bijnaam "Hot Felon" toen zijn mugshot door de politie online werd geplaatst na zijn arrestatie wegens wapenmisdrijf.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (5)

De politie van Stockton

Jeremy Meeks, die werd nagesynchroniseerd"Hete misdadiger"via sociale media en daarna door nieuwsuitzendingenzijn mugshot ging viraal, werd op 18 juni 2014 gearresteerd als onderdeel van "Operation Ceasefire", een missie van meerdere instanties voor wetshandhaving. Meeks was ook gearresteerd voor misdrijfwapenlasteneerdere veroordelingenwaaronder het mishandelen van een 16-jarige toen hij 18 was.

Als onderdeel van de missie werd zijn mugshot op de Facebook-pagina van de politie van Stockton geplaatst. Binnen 24 uur meldde Fox News dat de afbeelding meer dan 15.000 likes en bijna 4.000 reacties had gekregen.

Twee dagen later, de Twitter-hashtag#feloncrushfriday ging viraal, en gebruikers plaatsten vervolgens mugshots van andere criminelen die ze aantrekkelijk vonden.

Meeks werd schuldig bevonden en veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf wegens bezit van een vuurwapen, entekenden een contract voor topmodellenterwijl hij in voorarrest zit. Sinds zijn vrijlating in 2016 heeft Meeks de New York Fashion Week en de Milan Fashion Week gelopen en heeft hij samengewerkt met topmode- en geurmerken zoals Tommy Hilfiger en Gizada Switzerland.

Hij heeft ook in een$ 15 miljoen samenwerking met modemerk Fashion Concept GmbHsinds 2019, wat ertoe leidde dat hij in juli 2020 zijn eigen kledinglijn uitbracht.

Gypsy Rose Blanchard werd een onderwerp van online discussie nadat ze schuldig had gepleit aan de moord op haar moeder, die ervan verdacht werd samen te leven met het Munchausen by proxy-syndroom.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (6)

HBO

Zigeuner Rose Blanchard, wie iszit momenteel een gevangenisstraf van 10 jaar uit, pleitte schuldig aan doodslag, na de dood van haar moeder, Dee Dee Blanchard, in 2016. Dee Dee werd in juni 2015 doodgestoken door de toenmalige vriend van Gypsy, Nicholas Godejohn, in een plan dat ze samen hadden opgesteld. Godejohn werd veroordeeld voor moord met voorbedachten rade en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.

Het verhaal van Gypsy heeft geleid tot een enorme online fascinatie. Tijdens haar jeugd zei Dee Dee dat Gypsy verschillende fysieke aandoeningen had, waaronder hersenbeschadiging, leukemie, astma en spierdystrofie. Doktoren konden er echter geen enkel bewijs van vinden, en later werd bevestigd dat Gypsy kon lopen en niet afhankelijk was van een rolstoel, zoals eerder door haar moeder was verklaard. Volgens het verdedigingsteam van Gypsy betekende het vermoedelijke Munchausen by proxy-syndroom van Dee Dee dat Gypsy een leven lang werd misbruikt en geïsoleerd.

Gypsy's zaak ging viraal op sociale media na de release van de Hulu-serie "The Act" in 2019, die een gedramatiseerde versie vertelde van Gypsy's leven en de moord op haar moeder. De veelgeprezen serie, met Joey King als zigeuner in de hoofdrol, leidde tot een grotere online fascinatie voor de zaak.

Eenonline petitiecampagne voor de vrijlating van Gypsy bereikte in april 2019 meer dan 90.000 handtekeningen, terwijl Insider deze week ontdekte dat er verschillende Facebook-groepen van maximaal 18.000 leden zijn gemaakt om Gypsy en haar zaak te bespreken, te ondersteunen en campagne te voeren.

Ondertussen zijn op TikTok de tags #GypsyRose en #GypsyRoseBlanchard respectievelijk 480,9 miljoen en 109,6 miljoen keer bekeken.

Seriemoordenaar Ted Bundy blijft meer dan 45 jaar na zijn eerste arrestatie online debat op gang brengen vanwege de release van biopics en docu-series over zijn leven en misdaden.

Op TikTok en andere socialemediaplatforms duiken cultusaanhang op ter ondersteuning van mensen die worden beschuldigd van gewelddadige misdaden (7)

Ted Bundy/Inside-editie

Ted Bundywas een Amerikaanse seriemoordenaar die in de jaren zeventig minstens 30 vrouwen ontvoerde en vermoordde. Hij werd aanvankelijk gearresteerd in 1975, maar na twee keer uit de gevangenis te zijn ontsnapt en nog drie moorden op de vlucht te hebben gepleegd, werd hij uiteindelijk heroverd in 1978 en vervolgens geëxecuteerd in 1989.

Hij werd een populaire cultuurfiguur in 2019 na de release van een biopic getiteld "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile" met in de hoofdrol Zac Efron als Bundy, en een vierdelige Netflix-documentaire getiteld "Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes."

De bijna gelijktijdige release van deze twee titels samen met de beslissing om de hartverscheurende tiener Efron als seriemoordenaar te casten, leidde tot een grotere interesse in Bundy, metverschillende memeseen opmerking maken over het uiterlijk van de moordenaar en"dorst" over hemviraal gaan.

De intense interesse in Bundy's uiterlijk en vermeende charme leidde er zelfs toe dat Netflix zich uitsprak tegen het fetisjisme van hem, met zijn officiële Twitter-accountschrijveneind januari 2019: "Ik heb veel gezien over de vermeende hotness van Ted Bundy en wil iedereen er vriendelijk aan herinneren dat er letterlijk DUIZENDEN hete mannen in dienst zijn - die bijna allemaal niet veroordeeld zijn, seriemoordenaars. "

Hoewel het twee jaar geleden is dat Bundy een virale hit werd, heeft hij nog steeds invloed op sociale media en inspireert hij het populaire culturele discours. De #tedbundy-tag op TikTok is bijna 500 miljoen keer bekeken, terwijl de trailer van een nieuwe Ted Bundy-biopic met in de hoofdrol 'One Tree Hill' Chad Michael Murray het online debat overfetisjerende seriemoordenaars op sociale media.

Voor meer van dit soort verhalen, bekijk hier de berichtgeving van Insider's Digital Culture-team.

Lees verder

Functies Digitale cultuur Cameron Herrine

Meer...

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated: 17/09/2023

Views: 5965

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.